Ultimele subiecte
SPONSORII NOSTRI
Cei mai activi postatori ai saptamanii
Niciun utilizator |
Ciorbe,supe...
+16
NUSA
Gabic
Carmen-Tzep
denisa_rachid
Alina MM
kmn
natya
DIANA81
bires.anamaria
claud160
Carmen
gabyta
pcinfo
mami_de_gemeni(mihaela)
Victoria.
Daria
20 participanți
Pagina 1 din 2
Pagina 1 din 2 • 1, 2
Re: Ciorbe,supe...
Ingrediente pentru Supa de pui cu taietei
1 pui de aprox 2 kg
300 gr radacina telina
100 gr radacina patrunjel
2 morcovi mari
taietei (sau fidea)
sare, piper
putin patrunjel pentru servit
Supa de pui cu taietei - Preparare
Puiul curatat bine se spala in apa rece. Se pune intr-o oala mare si se acopera cu apa rece (cam 4-5 l apa). Se pune la fiert la foc mic.
* daca punem puiul la fiert in apa rece supa va iesi mai buna; daca din contra dorim sa iasa carnea mai gustoasa il punem la fiert in apa fiarta.
Se curata si se spala zarzavaturile, apoi le taiem bucati mari. Le punem in supa plus 2 lingurite sare si lasam in continuare la fiert la foc mic, cat sa bolboroseasca usor.
* nu lasati sa clocoteasca supa, aceasta se va tulbura.
Spumati supa cu o lingura cu gauri pana nu se mai face spuma deasupra. La mine a durat cam 1 ora, cam la 10 minute dadeam un ochi sa vad daca mai trebuie spumata. Cand vedeti ca nu se mai face spuma stergeti marginea oalei de spuma intarita cu un servetel umed si apoi puneti capacul la oala ca sa nu scada supa prea tare. Lasati la fiert inca 2 ore.
Asezati o strecuratoare desupra unei oale goale si strecurati supa.
* daca strecurati supa aceasta va fi si mai limpede; in strecuratoare va raman zarzavaturile fierte si carnea de pui cu care puteti pregati alte feluri de mancare.
Intre timp, fierbeti separat taieteii. Strecurati-i si aruncati-i in oala cu supa si mai dati un clocot, verificand supa de sare.
* eu fierb taiateii separat ca sa nu-si lase amidonul in supa si sa o tulbure.
Ciorba de perisoare cu smantana si tarhon »
Ciorba de perisoare cu smantana si tarhon
»
Ingrediente pentru Ciorba de perisoare cu smantana si tarhon
5-6 costite porc
1 morcov mare
1 radacina patrunjel mica (cca 50 gr)
1 pastarnac (cca 50 gr)
1 felie telina (cca 50 gr)
1 ceapa medie
200 gr smantana
1 lingura rasa faina
1/2 lamaie
1 lingura buna tarhon tocat
Amestec perisoare
300 gr carne tocata (de porc sau mixta porc+vita; data de 2 ori prin masina de tocat)
1 ceapa mica (cca 30 gr)
1 lingura pesmet
4 fire patrunjel
20 gr orez
1 ou
sare, piper negru
Portii: 5
Ciorba de perisoare cu smantana si tarhon - Preparare
Se pun costitele la fiert in 2 l apa rece. Se fierb, la foc mediu, cu capac, pentru 45 minute.
In acest timp se dau zarzavaturile pe razatoarea mare (sau se taie cubulete) si se soteaza in 2 linguri ulei, pana se inmoaie.
Se adauga zarzavaturile in supa si se mai lasa la fiert, tot cu capac, timp de 15-20 minute (pana sunt fierte).
In acest timp se pregatesc perisoarele: se da carnea de doua ori prin masina de tocat impreuna cu ceapa (daca carnea e gata tocata, dati ceapa pe razatoare). Se adauga orezul (uscat), pesmetul, patrunjelul tocat fin si oul. Se amesteca bine pana la omogenizare. Se condimenteaza amestecul cu sare si piper negru.
Cu mainile umede se formeaza bile de dimensiunea unei nuci (mi-au iesti 21 perisoare).
Se da focul sub supa la mediu spre mic si se pun perisoarele in supa, pe toata suprafata oalei. Se lasa la fiert 10 minute, timp in care se spumeaza supa.
Se da focul la mic sub supa.
Smantana se freaca cu faina si apoi se dizolva cu 5 polonice supa fierbinte, adaugate pe rand. Apoi se toarna smantana incet in oala cu supa, amestecand continuu pentru a nu se branzi.
Se adauga tarhonul tocat si suc de lamaie dupa gust (am pus 2 linguri suc de lamaie) si se mai lasa 10 minute pe foc foarte mic (supa sa nu mai clocoteasca!). Se gusta de sare.
»
Ingrediente pentru Ciorba de perisoare cu smantana si tarhon
5-6 costite porc
1 morcov mare
1 radacina patrunjel mica (cca 50 gr)
1 pastarnac (cca 50 gr)
1 felie telina (cca 50 gr)
1 ceapa medie
200 gr smantana
1 lingura rasa faina
1/2 lamaie
1 lingura buna tarhon tocat
Amestec perisoare
300 gr carne tocata (de porc sau mixta porc+vita; data de 2 ori prin masina de tocat)
1 ceapa mica (cca 30 gr)
1 lingura pesmet
4 fire patrunjel
20 gr orez
1 ou
sare, piper negru
Portii: 5
Ciorba de perisoare cu smantana si tarhon - Preparare
Se pun costitele la fiert in 2 l apa rece. Se fierb, la foc mediu, cu capac, pentru 45 minute.
In acest timp se dau zarzavaturile pe razatoarea mare (sau se taie cubulete) si se soteaza in 2 linguri ulei, pana se inmoaie.
Se adauga zarzavaturile in supa si se mai lasa la fiert, tot cu capac, timp de 15-20 minute (pana sunt fierte).
In acest timp se pregatesc perisoarele: se da carnea de doua ori prin masina de tocat impreuna cu ceapa (daca carnea e gata tocata, dati ceapa pe razatoare). Se adauga orezul (uscat), pesmetul, patrunjelul tocat fin si oul. Se amesteca bine pana la omogenizare. Se condimenteaza amestecul cu sare si piper negru.
Cu mainile umede se formeaza bile de dimensiunea unei nuci (mi-au iesti 21 perisoare).
Se da focul sub supa la mediu spre mic si se pun perisoarele in supa, pe toata suprafata oalei. Se lasa la fiert 10 minute, timp in care se spumeaza supa.
Se da focul la mic sub supa.
Smantana se freaca cu faina si apoi se dizolva cu 5 polonice supa fierbinte, adaugate pe rand. Apoi se toarna smantana incet in oala cu supa, amestecand continuu pentru a nu se branzi.
Se adauga tarhonul tocat si suc de lamaie dupa gust (am pus 2 linguri suc de lamaie) si se mai lasa 10 minute pe foc foarte mic (supa sa nu mai clocoteasca!). Se gusta de sare.
Re: Ciorbe,supe...
Care sunt ciorbele sau supele voastre preferate :scratch: ?
Asteptam sa ne impartasiti si noua retetele voastre.
Asteptam sa ne impartasiti si noua retetele voastre.
Re: Ciorbe,supe...
Ciorbitele mele preferate sunt cele cu perisoare, de burta si cea de fasole.
Eu din lpsa de borsul din tara, fac mai mult supe caci nu imi place ciorba acrita cu zeama de lamaie.
Eu din lpsa de borsul din tara, fac mai mult supe caci nu imi place ciorba acrita cu zeama de lamaie.
Sapa de chimen
Cand sunt pe fuga si vreau totusi o supa calda, fac supa de chimen. Este foarte buna si este buna si la regim, buna la digestie, cand aveti stomacul deranjat etc.
Se curata o ceapa mai maricica si un morcov si se taie marunt (nu va chinuiti insa f tare, si daca e mai mare e ok). Se calesc in putin ulei si le puneti pe urma la fiert intr-un litru de apa. Daca vreti fara prajeli, nu mia caliti cui puneti direct la fiert si puneti in apa o lingurita de ulei. Adaugati in apa 2 lingurite de seminte de chimen si sare dupa gust.
Cand morcovul e fiert, intr-o farfurie "dizolvati" 1 lingura de faina cu putina supa, si turnati peste supa. Strecurati supa si mai dati un clocot pe urma.
Se poate servi cu crutoane de paine prajita. Tata mai pune putin zahar, dar numai la el am vazut chestia asta :)
Se curata o ceapa mai maricica si un morcov si se taie marunt (nu va chinuiti insa f tare, si daca e mai mare e ok). Se calesc in putin ulei si le puneti pe urma la fiert intr-un litru de apa. Daca vreti fara prajeli, nu mia caliti cui puneti direct la fiert si puneti in apa o lingurita de ulei. Adaugati in apa 2 lingurite de seminte de chimen si sare dupa gust.
Cand morcovul e fiert, intr-o farfurie "dizolvati" 1 lingura de faina cu putina supa, si turnati peste supa. Strecurati supa si mai dati un clocot pe urma.
Se poate servi cu crutoane de paine prajita. Tata mai pune putin zahar, dar numai la el am vazut chestia asta :)
Re: Ciorbe,supe...
Si eu mai fac cateodata,tot asa ptr o curatenie interioara ,,prinde bine.pcinfo a scris:Cand sunt pe fuga si vreau totusi o supa calda, fac supa de chimen. Este foarte buna si este buna si la regim, buna la digestie, cand aveti stomacul deranjat etc.
Se curata o ceapa mai maricica si un morcov si se taie marunt (nu va chinuiti insa f tare, si daca e mai mare e ok). Se calesc in putin ulei si le puneti pe urma la fiert intr-un litru de apa. Daca vreti fara prajeli, nu mia caliti cui puneti direct la fiert si puneti in apa o lingurita de ulei. Adaugati in apa 2 lingurite de seminte de chimen si sare dupa gust.
Cand morcovul e fiert, intr-o farfurie "dizolvati" 1 lingura de faina cu putina supa, si turnati peste supa. Strecurati supa si mai dati un clocot pe urma.
Se poate servi cu crutoane de paine prajita. Tata mai pune putin zahar, dar numai la el am vazut chestia asta :)
gabyta- Maestru
- Mesaje : 620
Data de inscriere : 13/01/2013
Varsta : 50
Localizare : Spania (Toledo) Romania (Sebes)
Re: Ciorbe,supe...
Eu am facut acum ciorba de salata verde,iar pe diseara incerc supica de chimion,fiica mea nu vrea sa manance de doua ori din aceeasi mancare in aceeasi zi.
Re: Ciorbe,supe...
demult caut o reteta fiicei mele ii place la nebunie , dar eu nu stiu sa fac . am incercat odata si a zis ca nue ca si la gradinita :$_: o sa incerc :$$:pcinfo a scris:Cand sunt pe fuga si vreau totusi o supa calda, fac supa de chimen. Este foarte buna si este buna si la regim, buna la digestie, cand aveti stomacul deranjat etc.
Se curata o ceapa mai maricica si un morcov si se taie marunt (nu va chinuiti insa f tare, si daca e mai mare e ok). Se calesc in putin ulei si le puneti pe urma la fiert intr-un litru de apa. Daca vreti fara prajeli, nu mia caliti cui puneti direct la fiert si puneti in apa o lingurita de ulei. Adaugati in apa 2 lingurite de seminte de chimen si sare dupa gust.
Cand morcovul e fiert, intr-o farfurie "dizolvati" 1 lingura de faina cu putina supa, si turnati peste supa. Strecurati supa si mai dati un clocot pe urma.
Se poate servi cu crutoane de paine prajita. Tata mai pune putin zahar, dar numai la el am vazut chestia asta :)
Re: Ciorbe,supe...
si eu fac supa de chimen putin diferit dar este la fel de buna si racoroasa.
eu pun 2 linguri de ulei intro oala in care dizolc 1 lingurita de boia dulce si 2 linguri de faina de grau.amestec pana nu mai sunt cocoloase(nu neaparat pe foc pentru ca nu vreau sa le prajesc)pun 2 litri de apa si 3 linguri mari de chimen si las la fiert.apoi strecor in alta oala supa si pun 2 lingurite delikat,4 oua batute si 4 intregi(daca vrei)si 2 l;inguri generoase de smantana.mai lasi 5-10 minute si gata.se poate servi cu cutoane
eu pun 2 linguri de ulei intro oala in care dizolc 1 lingurita de boia dulce si 2 linguri de faina de grau.amestec pana nu mai sunt cocoloase(nu neaparat pe foc pentru ca nu vreau sa le prajesc)pun 2 litri de apa si 3 linguri mari de chimen si las la fiert.apoi strecor in alta oala supa si pun 2 lingurite delikat,4 oua batute si 4 intregi(daca vrei)si 2 l;inguri generoase de smantana.mai lasi 5-10 minute si gata.se poate servi cu cutoane
bires.anamaria- Avansat.
- Mesaje : 316
Data de inscriere : 15/01/2013
Varsta : 45
Localizare : oradea
Re: Ciorbe,supe...
eu sa fac ciorba de chimen sau de salata verde pot sa-mi mut domiciliul bucovineanul meu manca numai ciorbe acre,iar pupaza asta italianca numai supe cu pasta
DIANA81- Ambasador.
- Mesaje : 1878
Data de inscriere : 15/01/2013
Varsta : 42
Localizare : terra :)
Re: Ciorbe,supe...
Eu toamna pun la borcan si sterilizez apoi fasole verde amestecata cu morcov , patrunjel , telina. rosii, patrunjel verde Se poate minca si asa alaturi de carne sau in apa fiarta rastorn un astfel de amestec daca vreau mai adaug un cartof doi si gata ciorbita O sa discutam la conserve de astfel de ajutoare din camara puse in conserve de primavara pina toamna
natya- Ambasador.
- Mesaje : 4071
Data de inscriere : 20/01/2013
Varsta : 74
Localizare : tara mea orasul meu de munte
Re: Ciorbe,supe...
Am facut si eu supa crema de legume (morcovi, patranjel, telina, dovlecel, o mana de mazare) si a fost delicioasa. E prima data in viata mea ca mananc asa ceva dar am mancat doua portii asa mult mi-a placut, nici nu am mai vrut felul 2.
Re: Ciorbe,supe...
Eu mai fac uneori supa de rosii.... prajesc putin ceapa, apoi pun 1-2 linguri faina, bulion peste si apoi completez cu apa.... dupa ce da in clocot, pun taietei sau orez sau fac galuste.... binenteles si condimente
Alina MM- administrator
- Mesaje : 8804
Data de inscriere : 15/01/2013
Varsta : 47
Localizare : Somcuta Mare, Maramures
Re: Ciorbe,supe...
E reteta de la bunica-mea, de pe vremuri... mie-mi place dulce, pun in farfurie zahar, altii prefera cu sare, depinde de gusturi. Avand urme de sange de ungur in mine, prefer supele dulci, de fructe (cand mananc, ca de regula sar peste supa direct la felul 2 )
Alina MM- administrator
- Mesaje : 8804
Data de inscriere : 15/01/2013
Varsta : 47
Localizare : Somcuta Mare, Maramures
Re: Ciorbe,supe...
carmen....si eu am inceput cu supele crema de anul acesta, cum sunt singurele pe care copii le mananca m-am conformat si eu.....si acum e vara, sunt usor de facut si santoase....
alina...mersi, eu nu am facut pana acum supa de rosii dar vreau sa incerc, cum sunt asa de ieftine rosiile e si pacat!!!!
alina...mersi, eu nu am facut pana acum supa de rosii dar vreau sa incerc, cum sunt asa de ieftine rosiile e si pacat!!!!
kmn- Ambasador.
- Mesaje : 2504
Data de inscriere : 22/01/2013
Re: Ciorbe,supe...
Bissara - supa de bob si/sau mazare uscate
250 gr de bob si/sau mazare uscate se pun la inmuiat de cu seara
3 capatani de usturoi (lasate asa intregi) spalate
30 ml de ulei de masline
sare dupa gust
Pentru servit: chimion pudra, paprika pudra si ulei de masline
Intr-o oala se pun boebele lastae la inmuiat si spalate bine de impuritati. Se umple oala pana la 3/4 din capacitate cu apa.. Adaugam uleiul de masline si sare, precum si cele 3 capatani de usturoi. Se acopera si se gateste bine, pana se inmoaie bine de tot bobul. Se scoate usturoiul si se decojeste. Se pune supa si usturoiul curata in robot si se mixeaza pana devine o supa cremoasa. Se serveste calda, asezonata cu chimion pudra, paprika pudra si ulei de masline.
Este o supa care se serveste de obicei dimineata in sezonul rece.
250 gr de bob si/sau mazare uscate se pun la inmuiat de cu seara
3 capatani de usturoi (lasate asa intregi) spalate
30 ml de ulei de masline
sare dupa gust
Pentru servit: chimion pudra, paprika pudra si ulei de masline
Intr-o oala se pun boebele lastae la inmuiat si spalate bine de impuritati. Se umple oala pana la 3/4 din capacitate cu apa.. Adaugam uleiul de masline si sare, precum si cele 3 capatani de usturoi. Se acopera si se gateste bine, pana se inmoaie bine de tot bobul. Se scoate usturoiul si se decojeste. Se pune supa si usturoiul curata in robot si se mixeaza pana devine o supa cremoasa. Se serveste calda, asezonata cu chimion pudra, paprika pudra si ulei de masline.
Este o supa care se serveste de obicei dimineata in sezonul rece.
denisa_rachid- Ambasador.
- Mesaje : 1223
Data de inscriere : 13/01/2013
Varsta : 44
Re: Ciorbe,supe...
Suna bine, papilele mele gustative, si-au dat acordul, asa ca o s-o incerc.
Carmen-Tzep- Ambasador.
- Mesaje : 1964
Data de inscriere : 05/12/2013
Varsta : 68
Localizare : depinde de imprejurari si dorinte
Re: Ciorbe,supe...
Nu se poate face si scazuta la fel ca fasolea batuta ?
natya- Ambasador.
- Mesaje : 4071
Data de inscriere : 20/01/2013
Varsta : 74
Localizare : tara mea orasul meu de munte
Re: Ciorbe,supe...
Habar nu am...probabil ca se poate, insa daca nu e data la blender nu va fi la fel de fina, iar usturoiul va trebui pisat si adaugat...
denisa_rachid- Ambasador.
- Mesaje : 1223
Data de inscriere : 13/01/2013
Varsta : 44
Re: Ciorbe,supe...
Eu o sa incerc , multumesc !
natya- Ambasador.
- Mesaje : 4071
Data de inscriere : 20/01/2013
Varsta : 74
Localizare : tara mea orasul meu de munte
Re: Ciorbe,supe...
Natya incearca fara probleme, eu si lintea am facut-o facaluita!
Carmen-Tzep- Ambasador.
- Mesaje : 1964
Data de inscriere : 05/12/2013
Varsta : 68
Localizare : depinde de imprejurari si dorinte
Re: Ciorbe,supe...
Cu placere
denisa_rachid- Ambasador.
- Mesaje : 1223
Data de inscriere : 13/01/2013
Varsta : 44
Pagina 1 din 2 • 1, 2
Pagina 1 din 2
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
|
|
Joi Dec 05, 2019 7:11 am Scris de Cami Luigia
» Atelierul Nusei-2
Joi Dec 05, 2019 7:10 am Scris de Cami Luigia
» La multi ani mamici (4)
Joi Mar 07, 2019 9:13 pm Scris de Cami Luigia
» Atelierul Corinei ( Corilex)
Joi Mar 07, 2019 9:09 pm Scris de Cami Luigia
» Atelierul Miha60
Mar Mar 05, 2019 2:04 am Scris de NUSA
» Atelier 2018
Lun Sept 24, 2018 5:53 am Scris de Cami Luigia
» Atelier pcinfo 2017
Lun Iul 30, 2018 11:21 am Scris de Cami Luigia
» Atelier Caciulita
Joi Iul 19, 2018 6:24 am Scris de Cami Luigia
» Sa facem cunostinta (4)
Mar Iul 10, 2018 11:01 pm Scris de Cami Luigia