Ultimele subiecte
SPONSORII NOSTRI
Cei mai activi postatori ai saptamanii
Niciun utilizator |
Conserve de legume pentru iarna.
+17
stoi_mimi
Marilum
dragan mirela
tunderke
mimiady63
viorica
Adrienne
natya
miha1950
denisa_rachid
kmn
pcinfo
mami_de_gemeni(mihaela)
Alina MM
adelinacomanescu
Victoria.
Daria
21 participanți
Pagina 2 din 4
Pagina 2 din 4 • 1, 2, 3, 4
Re: Conserve de legume pentru iarna.
Bravo , esti harnicuta ! Sa ne mai spui ce pui si sa scrii reteta la tocana ungureasca sau cum ii spui tu !
natya- Ambasador.
- Mesaje : 4071
Data de inscriere : 20/01/2013
Varsta : 74
Localizare : tara mea orasul meu de munte
Re: Conserve de legume pentru iarna.
Lecso
Imi place reteta asta pentru ca poti adapta cantitatile dupa nevoi: o parte ceapa, rosii de doua ori cat ceapa si ardei de doua ori cat rosiile! Sare, piper la sfarsit.
Si acum concret, cum am facut-o eu:
1 kg ceapa
2 kg rosii
4 kg ardei
300ml ulei
sare
piper
ceapa am dat-o prin masina de tocat, ardeii i=am taiat cubuolete, iar rosiile le-am oparit, luaqt pielita si trevu pri masina.
Se caleste ceapa in ulei, pana devine translucida, se pun ardeii care isi vor lasa sucul si se fierbe pana scade acesta.Se pun rosiile si se fierbe in continuare pana cand scade toata zeama.Atunci se pune sarea si piperul dupa gust.Nu puneti sarea mai repede pt ca va scoate tot sucul din rosii si va fi mai zemoasa.
Am fiert-o pe flacara mica; ampus o placa de fonta sub cratita.Pentru ca anul acesta nu mi-a placut cum au ramas ardeii ( nu s-au "topit"), la sfarsit am bagat blenderul in ea si a iesit super.
De pune fierbinte in borcanele sterilizaate, se inchid borcanele si se pune sub intre perne, paturi, etc.
Aceasta este lecso conserve.Traditional pt masa de zi cu zi se face cu untura in care se prajesc cubulete de slanina afumata.
Se consuma ca atare sau se bat oua in care se pune tocanita si se prajesc sau se fierbe orez ( o lingura de persoana) si se amesteca.
Eu o folosesc si in mancare pt gust.
Spor la treaba!
Imi place reteta asta pentru ca poti adapta cantitatile dupa nevoi: o parte ceapa, rosii de doua ori cat ceapa si ardei de doua ori cat rosiile! Sare, piper la sfarsit.
Si acum concret, cum am facut-o eu:
1 kg ceapa
2 kg rosii
4 kg ardei
300ml ulei
sare
piper
ceapa am dat-o prin masina de tocat, ardeii i=am taiat cubuolete, iar rosiile le-am oparit, luaqt pielita si trevu pri masina.
Se caleste ceapa in ulei, pana devine translucida, se pun ardeii care isi vor lasa sucul si se fierbe pana scade acesta.Se pun rosiile si se fierbe in continuare pana cand scade toata zeama.Atunci se pune sarea si piperul dupa gust.Nu puneti sarea mai repede pt ca va scoate tot sucul din rosii si va fi mai zemoasa.
Am fiert-o pe flacara mica; ampus o placa de fonta sub cratita.Pentru ca anul acesta nu mi-a placut cum au ramas ardeii ( nu s-au "topit"), la sfarsit am bagat blenderul in ea si a iesit super.
De pune fierbinte in borcanele sterilizaate, se inchid borcanele si se pune sub intre perne, paturi, etc.
Aceasta este lecso conserve.Traditional pt masa de zi cu zi se face cu untura in care se prajesc cubulete de slanina afumata.
Se consuma ca atare sau se bat oua in care se pune tocanita si se prajesc sau se fierbe orez ( o lingura de persoana) si se amesteca.
Eu o folosesc si in mancare pt gust.
Spor la treaba!
Re: Conserve de legume pentru iarna.
Multumim, Mihaela!
Alina MM- administrator
- Mesaje : 8804
Data de inscriere : 15/01/2013
Varsta : 47
Localizare : Somcuta Mare, Maramures
Re: Conserve de legume pentru iarna.
N-am stiut ca asa se numeste, la noi, in jud Arad , ii zice "ghiveci" . Il facem simplu sau cu variatziunile de care ai zis, cu oua sau cu orez, toata vara am facut.miha1950 a scris:Lecso
Adrienne- Maestru
- Mesaje : 809
Data de inscriere : 19/01/2013
Varsta : 58
Localizare : Arad
Re: Conserve de legume pentru iarna.
Miha multumim
Alina si eu fac fasolea pastai la fel ca si tine dar la un borcan de 800 gr pun 3 aspirine si sterilizez!
Alina si eu fac fasolea pastai la fel ca si tine dar la un borcan de 800 gr pun 3 aspirine si sterilizez!
natya- Ambasador.
- Mesaje : 4071
Data de inscriere : 20/01/2013
Varsta : 74
Localizare : tara mea orasul meu de munte
Re: Conserve de legume pentru iarna.
aspirina in conservele de iarna se decompune in produsi toxici, eu evit sa o mai folosesc de cativa ani!!!
kmn- Ambasador.
- Mesaje : 2504
Data de inscriere : 22/01/2013
Re: Conserve de legume pentru iarna.
Nu stiam !!! voi ce folositi ?
natya- Ambasador.
- Mesaje : 4071
Data de inscriere : 20/01/2013
Varsta : 74
Localizare : tara mea orasul meu de munte
Re: Conserve de legume pentru iarna.
Eu nu pun nici un fel de conservant. Fie fierb, fie dunstuiesc, sau bag la cuptorul incins dar focul stins, in functie de ce este vorba, dar nu imi place idea de a pune chimicale, nu stiam ca aspirina se descompune.
Adevarul este ca nici nu mai pun tot ce punea mama pe iarna, ca se gasesc de toate acum si nu are rost. De exemplu la fasole stiu ca punea ceva mai multa sare, iar iarna cand o gateam o lasam putin in apa rece sa-si traga sarea, dar o punea simpla fara rosii. Nu stiu exact metoda, cred ca oparea fasolea in apa cu sare, apoi le punea in borcan si le fierbea si in dunst. Parca asa imi amintesc, dar nu sunt sigura.
Adevarul este ca nici nu mai pun tot ce punea mama pe iarna, ca se gasesc de toate acum si nu are rost. De exemplu la fasole stiu ca punea ceva mai multa sare, iar iarna cand o gateam o lasam putin in apa rece sa-si traga sarea, dar o punea simpla fara rosii. Nu stiu exact metoda, cred ca oparea fasolea in apa cu sare, apoi le punea in borcan si le fierbea si in dunst. Parca asa imi amintesc, dar nu sunt sigura.
Re: Conserve de legume pentru iarna.
O sa incerc si eu sa sterilizez mai mult sau de doua ori si sa nu mai pun Nu stiam ca aspirina e toxica ! Si conservant nu mai folosesc de mult timp !
natya- Ambasador.
- Mesaje : 4071
Data de inscriere : 20/01/2013
Varsta : 74
Localizare : tara mea orasul meu de munte
Re: Conserve de legume pentru iarna.
si eu fac la fel ca si carmen...
sterilizez mai mult si nu am probleme....
sterilizez mai mult si nu am probleme....
kmn- Ambasador.
- Mesaje : 2504
Data de inscriere : 22/01/2013
Re: Conserve de legume pentru iarna.
nici eu nu adaug conservanti ..Fac si ardei copti si ii pun la borcan cu o lingurita de otet,,si stau foarte bine,,iarna nici nu simti gustul otetului...Imi plac si vinetele prajite rondele apoi puse in borcan cu usturoi,suc de rosii,ceapa undata,,si lasate in cuptor pentru o ora (maninci de te dai pe spate)..
Re: Conserve de legume pentru iarna.
Reteta ta de vinete a venit la momentul potrivit Victoria ....tocmai am primit un sac de vinete si nu stiam cum sa le fac (ca mai am la congelator pt zacusca )si astazi am cules ultima tura de rosii pt suc si cum eu sunt fan vinete waw yam yam .....
Nici eu nu folosesc conservant la conserve ,le sterilizez in cuptor si apoi le las sa se raceasca acolo si la beci cu ele .
Nici eu nu folosesc conservant la conserve ,le sterilizez in cuptor si apoi le las sa se raceasca acolo si la beci cu ele .
viorica- Avansat.
- Mesaje : 205
Data de inscriere : 18/04/2013
Varsta : 56
Localizare : suceava
Re: Conserve de legume pentru iarna.
Si mie imi plac vinetele rondele la borcan !
natya- Ambasador.
- Mesaje : 4071
Data de inscriere : 20/01/2013
Varsta : 74
Localizare : tara mea orasul meu de munte
Re: Conserve de legume pentru iarna.
Gogosari in suc propriu
Ingrediente:
6 kg gogosari ( cantariti dupa ce au fost curatati, deci cca 8-8,5 kg se cumpara)
700ml otet
6 linguri de sare pt muraturi
500g zahar
frunze de telina. frunze de visin, piper boabe,, foi de dafin
hrean
Modul de preparare:
Se spala gogosarii intregi si se sterg cu un prosop de bucatarie curat, dupa care li se scot cotoarele, semintele si se taie in sferturi.Se pun intr-un vas incapator ( vailing, lighean mai mare-e bine sa fie cu peretii inalti).Peste ei se pun sarea, zaharul si otetul si se lasa 24 ore ca sa isi lasa zeama.Se amesteca din cand in cand.Cand cantitatea de zeama este suficienta, se scot cu o paleta si se aranjeaza in borcane ( eu am pus in borcane de 1.700 ml) punand pe fundul acestora frunze de telina, piper boabe, iar printre gogosari si deasupra lor hrean.Se toarna zeama obtinuta peste gogosari, se inclina borcanul si se roteste ca sa intre printre gogosari, se mai lasa cca 30' pana se aseaza zeama dupa care se verifica gogosarii sa fie acoperiti cu aceasta.Se mai completeaza daca este nevoie, se pun frunze de visin deasupra lor ( daca ai, nu este obligatoriu) si se inchid borcanele.
Este o reteta f practica,nu se fierbe nimic, fara aspirina sau alte adaosuri, gogosarii stau f bine, sunt crocanti.Se pot consuma chiar din ziua in care se pun in borcane,
Mie mi-au iesit 4 borcane de 1.700 si unu' de 800.
Ingrediente:
6 kg gogosari ( cantariti dupa ce au fost curatati, deci cca 8-8,5 kg se cumpara)
700ml otet
6 linguri de sare pt muraturi
500g zahar
frunze de telina. frunze de visin, piper boabe,, foi de dafin
hrean
Modul de preparare:
Se spala gogosarii intregi si se sterg cu un prosop de bucatarie curat, dupa care li se scot cotoarele, semintele si se taie in sferturi.Se pun intr-un vas incapator ( vailing, lighean mai mare-e bine sa fie cu peretii inalti).Peste ei se pun sarea, zaharul si otetul si se lasa 24 ore ca sa isi lasa zeama.Se amesteca din cand in cand.Cand cantitatea de zeama este suficienta, se scot cu o paleta si se aranjeaza in borcane ( eu am pus in borcane de 1.700 ml) punand pe fundul acestora frunze de telina, piper boabe, iar printre gogosari si deasupra lor hrean.Se toarna zeama obtinuta peste gogosari, se inclina borcanul si se roteste ca sa intre printre gogosari, se mai lasa cca 30' pana se aseaza zeama dupa care se verifica gogosarii sa fie acoperiti cu aceasta.Se mai completeaza daca este nevoie, se pun frunze de visin deasupra lor ( daca ai, nu este obligatoriu) si se inchid borcanele.
Este o reteta f practica,nu se fierbe nimic, fara aspirina sau alte adaosuri, gogosarii stau f bine, sunt crocanti.Se pot consuma chiar din ziua in care se pun in borcane,
Mie mi-au iesit 4 borcane de 1.700 si unu' de 800.
Re: Conserve de legume pentru iarna.
Mihaela si eu pun gogosari asa doar cu alte cantitati:
5kg gogosari,250gr zahar,250gr sare , 500ml otet, piper,mustar boabe,frunze de telina,foi de dafin si hrean.Eu ii tai mai marunt ,sa nu-i mai taiem cand ii servim si pun si boabe de mustar,in schimb nu am pus visin.
5kg gogosari,250gr zahar,250gr sare , 500ml otet, piper,mustar boabe,frunze de telina,foi de dafin si hrean.Eu ii tai mai marunt ,sa nu-i mai taiem cand ii servim si pun si boabe de mustar,in schimb nu am pus visin.
mimiady63- Ambasador.
- Mesaje : 4352
Data de inscriere : 12/08/2013
Varsta : 60
Localizare : Orastie-Hunedoara
Re: Conserve de legume pentru iarna.
Miha , foarte buna reteta si eu o fac de ani de zile !
natya- Ambasador.
- Mesaje : 4071
Data de inscriere : 20/01/2013
Varsta : 74
Localizare : tara mea orasul meu de munte
Re: Conserve de legume pentru iarna.
Si eu o fac, doar ca mai pun si ulei. Cantitatile nu le stiu din cap, dupa ce ajung acasa pun reteta
Alina MM- administrator
- Mesaje : 8804
Data de inscriere : 15/01/2013
Varsta : 47
Localizare : Somcuta Mare, Maramures
Re: Conserve de legume pentru iarna.
kmn a scris:aspirina in conservele de iarna se decompune in produsi toxici, eu evit sa o mai folosesc de cativa ani!!!
eu am facut un test anul trecut, la cateva borcane de dulceata am pus deasupra cate o pastila de aspirina, nu a mucegait deloc, si dupa un an aspirina era intreaga deasupra dulcetii, am luat cu o lingurita si am aruncat
asta mi-a spus o batranica de la munte ca e mai bun decat sa amesteci salacil in el
dar eu nu pun nimic la conserve, dunstulesc si stau fara probleme
tunderke- moderator
- Mesaje : 1430
Data de inscriere : 16/01/2013
Varsta : 43
Localizare : Aiud
Re: Conserve de legume pentru iarna.
tude ,ce numesti tu dunstulesc_? sterilizat in cuptor sau pe aragaz?multumesc
dragan mirela- Maestru
- Mesaje : 820
Data de inscriere : 23/01/2014
Varsta : 51
Localizare : craiova
Re: Conserve de legume pentru iarna.
dragan mirela a scris:tude ,ce numesti tu dunstulesc_? sterilizat in cuptor sau pe aragaz?multumesc
pe aragaz
pun un prosop pe fundul oalei, pun borcanele, pun apa, deasupra la fel un prosop si pun pe aragaz
tunderke- moderator
- Mesaje : 1430
Data de inscriere : 16/01/2013
Varsta : 43
Localizare : Aiud
Re: Conserve de legume pentru iarna.
Eu am facut dulceata de zmeura ne fiarta.Am pus 1.3 kg zahar la 1 kg de zmeura si am amestecat in ea pana ce s-a topit zaharul,dupa care am luat spuma ce s-a format ,am bagat-o in borcane si...in camara...Cateva borcanele am facut cu miere in loc de zahar.
mimiady63- Ambasador.
- Mesaje : 4352
Data de inscriere : 12/08/2013
Varsta : 60
Localizare : Orastie-Hunedoara
Re: Conserve de legume pentru iarna.
Sună interesant...să ne spui dacă se păstrează bine.
kmn- Ambasador.
- Mesaje : 2504
Data de inscriere : 22/01/2013
Re: Conserve de legume pentru iarna.
Carmen nu e prima data cand fac,se pastreaza foarte bine.
mimiady63- Ambasador.
- Mesaje : 4352
Data de inscriere : 12/08/2013
Varsta : 60
Localizare : Orastie-Hunedoara
Re: Conserve de legume pentru iarna.
Nu iese prea subtire ? zaharul scoate sucul nu ? sau separi sucul ?
natya- Ambasador.
- Mesaje : 4071
Data de inscriere : 20/01/2013
Varsta : 74
Localizare : tara mea orasul meu de munte
mimiady63- Ambasador.
- Mesaje : 4352
Data de inscriere : 12/08/2013
Varsta : 60
Localizare : Orastie-Hunedoara
Pagina 2 din 4 • 1, 2, 3, 4
Subiecte similare
» Compoturi,sucuri pentru iarna.
» Salate de legume.
» Sosuri-retete.
» Jachete crosetate si veste crosetate
» Vreau sa slabesc.
» Salate de legume.
» Sosuri-retete.
» Jachete crosetate si veste crosetate
» Vreau sa slabesc.
Pagina 2 din 4
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
|
|
Joi Dec 05, 2019 7:11 am Scris de Cami Luigia
» Atelierul Nusei-2
Joi Dec 05, 2019 7:10 am Scris de Cami Luigia
» La multi ani mamici (4)
Joi Mar 07, 2019 9:13 pm Scris de Cami Luigia
» Atelierul Corinei ( Corilex)
Joi Mar 07, 2019 9:09 pm Scris de Cami Luigia
» Atelierul Miha60
Mar Mar 05, 2019 2:04 am Scris de NUSA
» Atelier 2018
Lun Sept 24, 2018 5:53 am Scris de Cami Luigia
» Atelier pcinfo 2017
Lun Iul 30, 2018 11:21 am Scris de Cami Luigia
» Atelier Caciulita
Joi Iul 19, 2018 6:24 am Scris de Cami Luigia
» Sa facem cunostinta (4)
Mar Iul 10, 2018 11:01 pm Scris de Cami Luigia